FriBID forum

FriBID är ett fritt program för e-legitimation med BankID.
OBS! FriBID är i praktiken nedlagt, och fungarar inte att använda längre.

You are not logged in.

#1 2012-04-10 20:11:54

erijo
Member
Registered: 2012-04-10
Website

Handelsbankens kortläsare under 64-bitars Ubuntu 12.04

Efter att ha uppgraderat till Ubuntu 12.04 så stötte jag på två problem som gjorde att Handelsbankens kortläsare inte längre fungerade. Den fungerade bra med 11.10.

  • Under uppgraderingen så avinstallerades drivrutinen till kortläsaren och efter att jag hade installerat om den så kraschade pcscd med SIGSEGV när jag pluggade in kortläsaren (samma som http://forum.fribid.se/viewtopic.php?id=85). Efter lite debuggande så visade det sig vara pga. att usb_claim_interface() returnerade EBUSY vilket inte drivrutinen verkar hantera. Detta fel beror på att någon annan redan har "claimat" gränssnittet. För mig berode det på att det redan fanns en pcscd igång (/etc/init.d/pcscd restart verkar inte stoppa pcscd som redan är igång; däremot startar den en ny). Lösning: sudo killall pcscd; sudo /etc/init.d/pcscd start alt. en omstart.

  • Nästa problem var att opensc-tool -l inte hittade kortläsaren. Däremot så hittades den av pcsc_scan. Det är en bug som beror på att libpcsclite.so har bytt plats i 12.04. Se https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … bug/973886. Lösningen här är antigen att göra en symlänk som bugrapporten föreslår alternativt att ändra provider_library i /etc/opensc/opensc.conf till: provider_library = /lib/x86_64-linux-gnu/libpcsclite.so.1

Nu fungerader allt som det ska. Stort tack till alla FriBID-utvecklare!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB